Intenció de pregària mensual
del Papa Francesc.LEMA CONGREGACIONAL
CURS 2016-2017

INTENCIÓ DE PREGÀRIA CONGREGACIONAL
BONA PASQUA DE RESURRECCIÓ!


Celebrem la Pasqua amb un cor sincer, amb alegria i amb fe.
Al·leluia!EL COL·LEGI "SANT ERMENGOL" ES VESTEIX DE FESTA PER CELEBRAR A MARIA AUXILIADORA
La nostra escola s'ha vestit de festa i de flors amb la celebració de la nostra mare Maria, sota l'advocació d'Auxiliadora. Durant dos dies, el 23 i 24 d'aquest mes de maig, des d'Infantil fins a batxillerat, els alumnes i docents del nostre centre "Sant Ermengol" vam participar en diverses celebracions litúrgiques adaptades a cada edat.
Vam començar dimarts dia 23 els de Primària amb una Celebració de la Paraula molt participada i amb cants molt animats. Després els alumnes de Batxillerat van celebrar l'Eucaristia, presidida per Mn. Pepe Chivert, i els més petits van acabar d'arrodinir la festa amb la tradicionar ofrena floral amb rams i les seves veuetes i cantant a la Mare de tots. Els alumnes de Secundària van fer el pelegrinatge al Santuari Basílica de Nostra Senyora de Meritxell on també van celebrar l'Eucaristia i van acabar la jornada amb els "Jocs Florals".
Una vegada més, honorar a Maria ha estat un motiu de fer festa compartida i ens va fer sentir a tota la comunitat educativa una família molt gran.


LA SEU D'URGELL ACULL UN ANY MÉS LA TROBADA INTERCOL·LEGIAL DE 3r D'ESO
DELS CENTRES "SAGRADA FAMÍLIA D'URGELL" DE CATALUNYA I ANDORRA

Un any més La Seu d'Urgell, ciutat on va ser fundat l'Institu de Germanes de la Sagrada Família d'Urgell el 29 de juny de 1859, i on va tenir lloc la beatificació d'Anna Maria Janer el 8 d'octubre de 2011, va acollir el 23 de maig de 2017 la trobada intercol·legial dels alumnes de 3r d'ESO dels centres "Sagrada Família d'Urgell" de Catalunya i Andorra.
La tranquilitat d'aquesta ciutat prepirinenca es va veure alterada al llarg d'unes hores. Un total de 450 participants, entre alumnes i acompanyants, van omplir els seus carrers amb les seves rialles i la seva alegria moguts per una doble intenció: descobrir més coses sobre la vida d'Anna Maria Janer i a la vegada, conèixer els llocs més destacats de la ciutat i que van tenir relació amb el pas de la nostra Fundadora per aquesta localitat.
Els participants a la trobada procedien des de: Andorra (escola de Santa Coloma, Escaldes i Sant Ermengol), Lleida, El Masnou, Viladecans, Sant Andreu i Sabadell.
La jornada es va iniciar amb la pregària a la capella de la residència que la Congregació té a la ciutat i a continuació, repartits tots en diferents grups, van començar la gimcana; una gimcana que els va portar fins l'Hospital, la capella de la Mare Janer, el Seminari, la Catedral, etc. No van parar de caminar en tot el matí... Es van moure pel seus carrers i cerrerons fins tornar-se a trobar tots plegats al migdia i així tornar a agafar forçes dinan al Parc del Segre per, després, reemprendre el viatge de tornada cap els seus llocs d'origen. Doncs... l'any que ve, més i millor!!

Seo de Urgell: Intercolegial 3º ESO 2017 by Slidely Slideshow

 


DES DE LA RESIDÈNCIA DE POLA DE LENA...
CELEBREN SANT ISIDRE AMB LES MANS A LA MASSA I UN TOC DE DOLÇOR!
A la residencia "Canuto Hevia" de Pola de Lena (Asturies) van celebrar el dia 15 de maig, festa de Sant Isidre, amb molta alegria convertits en uns bons pastissers i uns experts en rebosteria. "I per a mostra un botó". Amb l'ajuda del personal de la residència, un grup d'avis van elaborar unes boníssimes rosquilles que després van testar tots junts.
 I perquè quedès constància de tot això, ens comparteixen aquestes fotografies que ens demostren quina bona pinta feien les rosquilles i la bona estona que van passar tots junts!

COMENÇA EL COMPTE ENRERE CAP EL CASAL SOLIDARI CERVERA 2017!!
El casal solidari d'estiu 2017 s'apropa... Comença el compte enrere perquè la nostra comunitat de l'Alberg de Cervera s'ompli de nou de rialles, de sorpreses, de nens plens d'energia, de joves amb moltes ganes de compartir tot el que porten dins amb els altres... i de moltes ganes de gaudir i de fer gaudir aquells qui mes ho necessiten.
I per a començar a preparar-lo, dilluns dia 15 de maig es va dur a terme la reunió informativa i les inscripcions amb les famílies dels nens que participaran al casal. Una reunió senzilla, familiar però molt acollidora.
El Casal Solidari 2017 comença a engegar-se!!

REUNIÓ DE LA COMISSIÓ DELS COORDINADORS DE PASTORAL DELS CENTRES ASSISTENCIALS DE LA PROVÍNCIA

Per poder preparar la reunió de la Comissió de Coordinadors de Pastoral dels Centres Assistencials de la Província Anna María Janer del mes de maig, es va fer una primera trobada, el dia 28 d’abril de 2017 en la qual es van reunir, a la Casa Provincial d’El Clot (Barcelona):

 • Vanessa Duria – Coordinadora de Pastoral Província
 • Vanessa Expósito – Residència Matadepera
 • Visitació Lorenzo – La Seu d’Urgell
 • Ana Maria Montero – Casa Asil Sant Andreu
 • Rosa Maria Vilaseca – Casa Asil Sant Andreu

Després de demanar l’ajut de Déu i de la Mare Janer, es va compartir els diferents programes i activitats que es duen a terme a cada centre i a nivell dels diferents Bisbats mitjançant un diàleg molt participatiu i enriquidor, com a pluja d’idees perquè puguin servir com a propostes d’acció de cara al proper curs.
Dins l’ordre del dia d’aquesta reunió hi havia un punt important també, preparar la reunió que es va fer el dia 12 de maig, convocada també des de la Província, i que aquesta vegada va tenir lloc a Madrid (Peñagrande) i dirigida els membres de la Comissió de Pastoral dels Centres Assistencials de la nostra Província.

En ella van participar-hi:

 • Duria, Vanessa M. (Coordinadora de Pastoral Província)
 • Expósito, Vanessa (Matadepera - Residencia)
 • Félix, Laura (Matadepera - Residencia)
 • Farré, Montserrat (Superiora Provincial)
 • Josa, Rosa María (Cervera – Residencia)
 • Lorenzo, Visitació (La Seu – Hospital)
 • Montero, Ana Maria (Sant  Andreu – Casa Asil)
 • Vilaseca, Rosa Maria (Sant Andreu – Casa Asil)

 
 

Després d’una pregària molt bonica es va fer amb Power Point la presentació del Logo i Lema pel proper curs 2017-2018:

“Misericordiosos per estimar i servir +. En comunió...Sortim!”

Es va reflexionar com enfocar-lo amb els nostres avis i, de fet, van sorgir  diferents idees sobre com poder fer us del logo i així fer visible el lema, arribant a coses concretes com per exemple: elaborar uns punts de llibre per repartir a cada avi, que facin memòria del que estem treballant i vivint, etc.

Tot seguit es va presentar l’estat i per on passa la pastoral a cada centre assistencial, un diàleg que segurament va enriquir a totes i les va animar a seguir endavant en el seu dia a dia.

També es van fer diferents aportacions d’activitats pastorals (calendaris de celebracions), es van treballar les línies generals de pastoral dels centres assistencials Sagrada Família d’Urgell i es van suggerir propostes de formació per al proper curs 2017-2018 incloses al calendari general, concretament: dos accions formatives, dos reunions a nivell general i una reunió de coordinadors i agents de pastoral.En nuestro colegio de Madrid queremos ser Expertos en Humanidad. ¿Queréis conocer una buena colección? Pues a continuación os mostraremos un buen grupo de nuestros alumnos ayudantes.

El programa de Alumnos Ayudantes, que tiene más de 10 años en el colegio, se apoya en una pareja de alumnos por clase (desde 5º de EP hasta 4º de ESO) elegidos por sus propios compañeros. Son alumnos comprometidos con el buen ambiente en el colegio y con los que sus compañeros pueden contar. Una vez elegidos, reciben una formación específica por parte de nuestros coordinadores de convivencia, Nacho Romero y Arturo Torres.

A partir de ese momento, y durante todo el curso, estos alumnos ayudantes estarán pendientes de detectar situaciones en las que ellos puedan intervenir directamente para escuchar, acompañar, apoyar y recuperar la comunicación en momentos que lo requieran. Son un ejemplo para todos del que nos sentimos muy orgullosos de ellos.
 Col·legi "Sagrada Familia de Urgell" Madrid.

 Programa "Alumnes ajudants"

Madrid: programa "Alumnos ayudantes" by Slidely Photo Gallery"KILÒMETRES RECORREGUTS... KILÓMETRES SOLIDARIS!"

El col·legi "Sagrada Familia de Urgel" de Madrid realitza una cursa solidària a favor del barri.

El pasado mes de abril celebramos la “Carrera Solidaria Expertos en Humanidad”. Todos: pequeños y grandes, alumnos, profesores y padres... corrimos pero, sobre todo, convertimos este gesto tan sano en un acto de solidaridad compartida, ya que entre todos los participantes reunimos casi una tonelada de alimentos. Esa comida ha ido ya a Cáritas para atender las necesidades de las familias del barrio.

Queremos aprovechar para dar las gracias a la Policía Municipal que nos ayudó para que la carrera por el Parque Azorín saliera estupenda, una fiesta del deporte comprometido.

Madrid: Carrera solidaria (5.04.2017) by Slidely SlideshowCERVERA ACULL LA TROBADA INTERCOL·LEGIAL DE 6è DE LES ESCOLES SAGRADA FAMÍLIA D'URGELL D'ESPANYA I ANDORRA
Com cada any, Cervera, ciutat natal de la nostra fundadora, la beata Anna Maria Janer, va acollir el dia 10 de maig de 2017 la trobada intercol·legial dels alumnes de 6è de primària de les escoles Sagrada Família de Catalunya iAndorra, per celebrar la Pasqua.
La vida tranquil·la de Cervera es va veure alterada per unes hores. Un total de 480 participants, entre alumnes i responsables, van omplir els carrerrs de la localitat cerverina amb les seves rialles i la seva joventu, amb la intenció de endinsar-se una mica més en el coneixement de la vida de Anna Maria. Els participants venien dels diferents col·legis de: Andorra (Santa Coloma, Escaldes i Sant Ermengol), Lleida, Masnou, Viladecans, Avinyó, Sant Andreu y Sabadell. La jornada va començar amb la celebració de l'eucaristia, a la parròquia de Santa Maria, i per acavar va arribar el moment de moment de barrejar-se entre tots, formar grups, i guiats per un dels responsables endindar-se a la ciudad per conéixer els ,llocs més significatius en la vida de Anna María Janer: la casa natal, l'hospital de Castelltort, la Casa de Misericòrdia... Després de caminar entre els seus carrers, tots els grups van tornarse a reunir per l'hora de dinar, en el parc del "Mas Duran", on van poder recuperar energies, i así poner punt i final a un maravilloso día de encuentro, fraternidad y sentido de pertenencia a una misma familia: la Sagrada Familia de Urgell.

Cervera: intercolegial 6º 2017 by Slidely Slideshow


 Texto de acción de gracias leído en la eucaristía.

"Avui, els alumnes de 6è d’Educació Primària dels col·legis de la Congregació de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, ens hem aplegat a Cervera per tal de celebrar la Pasqua, tot recordant el camí de les primeres comunitats cristianes i especialment el camí de fe i de vida de la nostra estimada Anna Maria Janer.

Som un grup de nois i noies  que, fent nostre el lema d’aquest curs “Arrisca’t, Surt, Comparteix” hem sortit de les nostres ciutats i pobles, escoles i entorns per compartir junts i amb alegria aquest dia, la nostra fe i la nostra identitat. Ara ens comprometem a arriscar-nos per tal de poder viure intensament aquestes hores de germanor i ser capaços de crear vincles d’unió entre nosaltres. Perquè, tot i reconeixent la pluralitat del grup som conscients que tots pertanyem a una mateixa família.

Avui recordem la nostra fundadora: la seva vida, la seva tasca, els seus valors, la seva fe… i volem donar-li les gràcies. Gràcies Beata Anna Maria Janer per ser un exemple per tots nosaltres, per mostrar-nos el camí de la senzillesa, del perdó, de la caritat, del servei, de l’estima a l’altre… Gràcies per ensenyar-nos a ser valents i ajudar-nos en el nostre dia a dia.

Gràcies també a les germanes, als Mestres i a tot el personal de les nostres escoles perquè amb la seva feina, la seva paciència, la seva alegria, les seves paraules i la seva entrega ens mostren i ens atansen més als valors que ens identifiquen com a comunitat cristiana.

Volem donar les gràcies també a mossèn Gaspar Comelles per acollir-nos avui a la seva parròquia, per la senzillesa i claredat de les seves paraules i per compartir amb nosaltres aquest dia tan especial.

I gràcies a tots els qui avui estem decidits a arriscar, sortir i compartir el que som, el que sentim i el que tenim. Gràcies!"

ENS PREPAREM PER AL CAPÍTOL PROVINCIAL...
...I CONTINUEN LES ASSEMBLEES PRECAPITULARS 
Us deixem amb algunes de les millors instantànies de la primera assemblea.

I de la terra de la Segarra a la comunitat de la nostra Casa Generalícia.
Allí va tenir lloc la segona Assemblea Precapitular
els dies 13 i 14 de març de 2017.
La reflexió i el treball conjunt van continuar.
Que la nostra mare, la beata Anna Maria Janer, beneeixi els fruits d'aquestes assemblees.
 
Els dies 17 al vespre, 18 i 19 de març va tenir lloc l’Assemblea  Precapitular a la Residència-Col·legi d’Avinyó. Ens vam reunir 13 germanes de les comunitats de Badalona, Avinyó i l’Hospitalet.

El vespre del dia 17 ens vam escalfar interiorment per a poder començar l’endemà amb bon peu. L’eix d’animació per a la pregària, la reflexió i el diàleg va ser el mètode: CONTEMPLAR, DISCERNIR i PROPOSAR. Es va crear un bon nivell de participació en tots els aspectes.

Dissabte 18 al vespre, de les 21h a les 22.30h, vam tenir la sort de gaudir del “Retaule de Sant Josep Oriol”, altament professional, a la Basílica del Pi on sortia, entre d’altres testimonis de curació, el de la nostra germana Buenaventura Tragant, acompanyada de quatre germanes més. Totes elles portaven l’hàbit molt ben fet. Tot el retaule va ser una autèntica catequesi sobre la vida del sant.

Els dies 18 i 19  van ser jornades de treball amb la Missa a la comunitat. El dia 19, a la Catedral, molt solemne.


Los días 2 y 3 de abril de 2017, en la comunidad de Jardines del Toreo (Morelia), se realizó la Asamblea Precapitular. Allí se reunieron las comunidades presentes en México: Tula, Valle de Santiago, Casa de Formación (Morelia) y Residencia de Ancianos “Vasco de Quiroga” (Morelia).

Fueron unos días de convivencia fraterna y de compartir oración, reflexión y trabajo.

Que nuestra Madre Ana María Janer interceda por los frutos de este encuentro.

A la Residència "Sagrada Família" de Matadepera va tenir lloc la següent Assamblea Precapitular, els dies 12 i 13 d'abril. Es van reunir les comunitats de Matadepera i El Clot. Van ser dos dies molt intensos de treball, diàleg, trobada i reflexió.I des de les terres catalanes viatgem ara fins la terra del azahar i del "color especial", com diu la cançó. Ens anem fins al sud d'Espanya per arribar a la nostra comunitat d'Utrera. Allà, els dies 22 i 23 d'abril va tenir lloc la sisena assemblea precapitular de la nostra Província que va reunir les dues comunitats d'Andalusia: Utrera i Sevilla.
 

Asamblea precapitular Utrera-Sevilla by Slidely Photo Gallery


 


La nostra Superiora Provincial, la germana Montserrat Farré, segueix el seu recorregut per les comunitats duent a terme les Assemblees Precapitulars i ara l'ha tocat el torn a la zona de Castella i Lleó. Concretament a la nostra comunitat de la residència de ancians "San Roque" a Villalón de Campos (Valladolid) on aquesta va tenir lloc els dies 26, 27 i 28 d'abril.


Reconocimos en esta cita una fuerza vitalizadora, que nos muestra el camino claro a recorrer.


 
 


I al mateix temps que a l'altre costat de l'oceà les nostres germanes del Perú posaven punt i final a la seva assemblea, el cap de setmana del 6 i 7 de maig, convocades també por la nostra Superiora Provincial, es van reunir a la comunitat de la Seu d'Urgell les comunitats de Seu i de Santa Coloma d'Andorra per dur a terme la seva."La germana Provincial, Montserrat Farré Cava, peregrinat com la Mare Janer “de casa en casa”, divendres 5 de maig va arribar a la Seu d’Urgell, bressol del nostre Institut i lloc tan significatiu per a totes les filles d’Anna Maria, per continuar les Assemblees de Preparació al Capítol General, juntament amb les germanes de la comunitat de Santa Coloma (Andorra) i a l’ombra de la tomba on descansen les despulles de la nostra estimada fundadora.

El mateix vespre vam compartir l’Eucaristia juntes celebrada per Mn. Manel Pal en la capella de la Mare Janer.

Tot seguit, la germana Provincial ens va fer la presentació del tema partint de la dinàmica “CONTEMPLAR- DISCERNIR- ACTUAR” amb unes diapositives molt suggerents i engrescadores, plenes de vitalitat, per ajudar-nos a discernir el que Déu vol de totes i cada una i per al nostre Institut, seguint l’Esperit que va animar sempre la vida i l’obra de la Mare Janer en servei als pobres i en fidelitat a l’Església, tot il·luminat amb la Paraula de Déu. Juntes vam resar l’oració pels capítols, molt bonica i molt profunda, teològica i eclesial.

El dia 6 vam començar la jornada amb l’Eucaristia i el reso de laudes. Una jornada molt plena i molt ben aprofitada: una dinàmica molt amena i planera per a totes mitjançant uns guions amb diapositives que anaven il·luminant la reflexió amb molta pau i tranquil·litat. Vam acabar amb una reflexió personal i de grup i una posada en comú.

El dia 7, al matí, vam iniciar la jornada de treball amb la visualització d’un vídeo sobre “L’Arca de Noé” ple de signes i interpel·lacions vers un camí de conversió que ens porta a l’essencial i despullar-nos de falses seguretats i a enfrontar-nos amb la realitat que ens toca viure avui.

Després d’una estona de reflexió personal i treball de grup, tenint al davant la proposta que fa el Govern Provincial, vam arribar a fer les nostres propostes comunitàries.

L’eucaristia, tan ahir com avui, celebrada per Mn. Lluís Miguel Sánchez, va posar punt i final a la nostra assemblea. Tot seguit ens vam fer la foto de grup i vam compartir un bon dinar de germanor."


La penúltima de les Asemblees Precapitulars ens porta cap a Madrid, concretament a la nostra comunitat de Peñagrande, on els dies 13 i 14 de maig es van reunir les comunitats de Palomeras, Los Molinos, Peñagrande i Roma.
COMUNITAT DE LA CASA DE FORMACIÓ DE MÈXIC: VIVÈNCIA DE LA SETMANA SANTA I DE LA PASQUA EN CLAU DE MISSIÓ
Des de la nostra comunitat de la Casa de Formació de Morélia (Mèxic) ens comparteixen amb tot detall i en primera persona com van viure els dies sants de Setmana Santa per diversos "Ranchos" de la província de Guanajuato i de Morélia. A continuació us deixem amb la crònica que ens ho explica i amb un recull de fotos dels millors moments d'aquestes celebracions.
Gràcies a les nostres germanes per compartir amb tots nosaltres aquesta experiència de missió i aquesta vivència tan profunda de la Setmana Santa entre la gent, com ho va fer també el mateix Jesús.


En la casa de Formación de Morelia (México) el tiempo de Cuaresma se vivió como una oportunidad de preparación para vivir la Semana Santa.

Las jóvenes, junto con tres chicas, vivimos una experiencia de “Misión” los días de Semana Santa. Fuimos acogidas en las comunidades que visitamos para poder celebrar estos días con sus habitantes. Nos dieron alojamiento y compartimos día a día nuestra fe y deseo de seguir a Jesús más de cerca.

Este año participamos en 3 ranchos: Rancho Seco y Zapote, que pertenecen a Valle de Santiago (Guanajuato), y Las Canoas, que pertenece a Compándaro (Michoacán).

Se contó con la presencia del sacerdote para las celebraciones del Jueves y Sábado Santo en las comunidades de Valle de Santiago, mientras que en la comunidad de ‘Las Canoas’ se vivió toda la Semana sin la presencia del sacerdote por lo que nosotras mismas organizamos las celebraciones litúrgicas de todos los días, animando a la comunidad a participar en ellas.

México: misión Semana Santa Rancho "Las Canoas" by Slidely Slideshow


 Las misiones comenzaron el Domingo de Ramos con la Celebración de Palmas.
El lunes, martes y miércoles santos, rezamos ‘el Rosario de la Aurora’ entre las 6 y 7 de la mañana y por la tarde realizamos dinámicas y profundizamos con actividades y reflexiones con los niños, jóvenes y adultos sobre lo que se iba a celebrar en el Triduo Pascual.


Por las mañanas hacíamos "el visiteo" por la comunidad para saludar y distribuir la comunión a las personas mayores o enfermas que ya no pueden salir de casa. Fue una experiencia reconfortante en la cual pudimos encontrarnos con Jesús en cada uno de los hermanos. En estas visitas tratamos de escuchar, acompañar y orar con las familias que nos acogieron.
El Jueves, Viernes y Sábado Santos se invitó a la comunidad a participar de los Oficios.

El Jueves se vivió el Lavatorio de los pies, la Adoración al Santísimo expuesto en el monumento y se preparó un momento especial de Oración para niños, jóvenes y adultos. El Viernes Santo se rezó el Vía Crucis caminando por las calles del rancho; la gente mostró mucho su devoción participando fielmente. Por la tarde adoramos la Cruz y por la noche organizamos una procesión en silencio cómo signo de acompañamiento a María en su soledad y su dolor; la gente lo vivió todo muy entregados. 

México: misión Semana Santa Rancho "Zapote" by Slidely Slideshow


El Sábado por la mañana invitamos a orar con María y posteriormente todos cooperamos para dejar la capilla lista para la gran fiesta de la Pascua.

México: misión Semana Santa "Rancho Seco" by Slidely Slideshow


 Por la tarde celebramos todos juntos la Vigilia Pascual y para continuar con la fiesta, después de la celebración litúrgica compartimos los alimentos, juntos como una gran comunidad cristiana. Durante la noche jugamos, cantamos, comimos y bailamos; celebramos todos juntos que Jesús ha resucitado y que vive en el corazón de cada uno de nosotros. Fue una experiencia llena de fe y de presencia de Dios en cada una de las personas con las que nos encontramos. De esta manera se fue terminando nuestra misión de Semana Santa.

El Domingo de Resurrección por la mañana realizamos una celebración con la que nos despedimos de la comunidad. Este día las juniores que estaban en Las Canoas renovaron los votos y las que estaban en los ranchos de Valle de Santiago se unieron con las hermanas en la “Casa Misión” para renovar los votos en la Eucaristía de la Parroquia.


Soler i Rovirosa 4, 3r-3a; 08018, BARCELONA - Tel. 93 231 19 65